De gids om zelf je Game PC samen te stellen

Een Game PC samenstellen kan erg intimiderend overkomen in wat voor keuze je nou moet maken. Daarom hebben we deze gids gemaakt om je bij elke stap te helpen om ervoor te zorgen dat jij een goede keus maakt tijdens het samenstellen van een Game PC. Een computer is niet goedkoop en als je er niet heel erg veel verstand van heb is het belangrijk om de juiste hulpmiddelen bij de hand te hebben die je hopelijk hier kan vinden. Heb je verder nog vragen en kom je er niet uit neem dan contact met ons op.

Pixels op een Full HD monitor vs een 4k monitor. Meer pixels zorgen voor een hogere beeldkwaliteit.

Stap 1: Wat voor monitor ga je gebruiken?

De reden dat dit zo belangrijk is dat de hoeveelheid pixels die je monitor heeft invloed heeft op de prestaties van je Game PC. Een monitor met een Full HD resolutie heeft ongeveer 2 miljoen pixels, terwijl een monitor met een 4k resolutie ongeveer 8 miljoen pixels heeft. Dat zijn 4x zoveel pixels.

De game PC en vooral de videokaart berekent elke individuele pixel, dus als je 4x zoveel pixels op je monitor hebt zitten hebt zal je krachtigere hardware nodig hebben om een spel af te spelen.

Daarnaast heeft een monitor nog een andere belangrijke eigenschap; de “verversingsnelheid“. Deze geeft aan hoeveel beelden jouw monitor per seconde maximaal kan weergeven. Veelvoorkomende frequenties zijn 60Hz, 75Hz, 100Hz, 120Hz(televisies) 144Hz, 165Hz, 240Hz en 360Hz. Als jij een monitor hebt met een verversingsnelheid van 100Hz betekent dat de monitor 100 beelden per seconde kan weergeven.

Hoe meer beelden er per seconde weergegeven kan worden hoe soepeler het spel op jouw beeldscherm verschijnt. Let hier dus op bij de aanschaf als je nog een monitor moet aanschaffen. In spellen met veel actie, hebben de voorkeur voor een hogere verversingsnelheid. 

Stap 2: Videokaart

Nu je weet wat voor monitor je gaat gebruiken moet de je nog de juiste Game PC vinden die je spel mooi en soepel af kan spelen. 

De videokaart heeft het meeste invloed op prestaties, gevolgd door de processor. De verhouding hiervan ligt ongeveer op 80/20. Dus de videokaart heeft veruit de meeste invloed op de prestaties van jouw Game PC zal dus het belangrijkste component zijn om jouw Game PC samen te stellen.

Daarnaast hebben de spellen zelf ook veel invloed op de prestaties. Ook kunnen bij de meeste spellen de grafische instellingen tot in detail worden aangepast waardoor prestaties toenemen als de grafische kwaliteit van het spel wordt aangepast.

Wij kunnen wel een lange lijst maken met spellen en wat je nodig hebt dus dat hebben we dan maar gedaan. Kijk eens op onze Gaming Advies pagina waar wij specificaties hebben neergezet per spel wat je ongeveer nodig zal hebben om een spel soepel af te kunnen spelen.

Een fractie van de ingame grafische instellingen in Cyberpunk 2077

Spelinstellingen die veel invloed hebben op de prestaties

DLSS

DLSS is techniek waarbij de PC een lagere resolutie (en dus minder pixels) gebruikt om deze vervolgens door A.I. op te schalen naar de resolutie die je op dat moment gebruikt met minimaal verlies van beeldkwaliteit. 

Raytracing

Raytracing is een techiek waarbij lichtinval in een spel op een fotorealistische manier weergegeven wordt. Het aan en uitzetten van deze instelling heeft veel impact op de framerate en beeldkwaliteit

Frame Generation

Frame generation genereert kunstmatig een beeld op basis van het vorige beeld. Dit zorgt sterke stijging van de framerate als dit aangezet wordt. Niet elk spel heeft ondersteuning hiervoor.

Stap 3: Processor

Naast de videokaart heeft ook de processor invloed op de prestaties van games. Waar de videokaart de berekeningen van het grafische aspect van een spel op zich neemt, is de processor verantwoordelijk voor alle code die in het spel zit. 

Als je een spel speelt op een hoge resolutie dan moet de processor wachten tot de videokaart klaar is met het berekenen van het beeld. Maar bij een lage resolutie is veelal de videokaart eerder klaar en moet deze wachten op de processor. Dit is waarom een goede processor belangrijk is als je bijvoorbeeld een shooter speelt. 

Kloksnelheid (Ghz)  is een statistiek die wij niet meer echt vermelden, deze informatie is tegenwoordig niet belangrijk bij een goede keuze. Een AMD processor met een X3D aanduiding zijn de snelste gaming processoren echter hebben ze veelal een  veel lagere kloksnelheid. 

Cores: Veel spellen leunen heel erg op 1 of 2 cores, dit komt omdat het spel op die manier is geprogrammeerd, echter bij nieuwe games zie je steeds meer dat er goed gebruik wordt gemaakt van de extra cores. 

Wij zijn van mening dat een goede en snelle processor essentieel is bij de aanschaf van een Game PC. Dit komt omdat een processor niet zo makkelijk te vervangen is zoals dat bij een videokaart wel het geval is. Als je kiest voor een goede processor kun je er met gemak 6 a 7 jaar mee voorruit.  Je kan dan na 3 of 4 jaar eenmalig je videokaart wel laten vervangen maar hoef je dus verder geen nieuw systeem aan te schaffen. 

Een goedkopere processor hoeft niet slecht te zijn maar je zal eerder tegen de limieten van de processor aan gaan lopen naarmate games steeds complexer worden. Het is dus een keuze die je moet nemen, Ga je voor de wat duurzamere keuze waarbij je niet het hele systeem hoeft te vervangen na 4 jaar maar wel een hoger prijskaartje heeft of ga je het goedkopere alternatief waarbij je wellicht de hele Game PC moet vervangen na een paar jaar omdat er performance problemen ontstaan bij de nieuwere spellen die meer vragen van je Game PC? Die keus zal je zelf moeten maken.

Moederbord

Het moederbord zorgt voor verbinding met alle andere componenten. In onze configurator kan je alleen een keuze maken uit moederborden die passen bij de rest van je samenstelling.  Een “goed” moederbord heeft weinig invloed op de prestaties van je Game PC en de keuze heeft voornamelijk invloed op de aansluitingen (Wifi, Bluetooth Usb Audio), meegeleverde software en het uiterlijk van het moederbord. 

Werkgeheugen

Het werkgeheugen staat in direct contact met de processor. Als er onvoldoende werkgeheugen aanwezig  is op de Game PC ontstaan er ernstige performance problemen (stuttering) en zal je extra werkgeheugen in het systeem moeten bijplaatsen. De meeste games adviseren minimaal 16GB werkgeheugen. 

Opslag

1 TB is ongeveer 900 GB aan opslag. Spellen worden steeds groter en hebben meer ruimte nodig. Starfield, 125 GB. Flight Simulator, 158 GB, Cyberpunk 2077, 80GB

Ga er maar van uit dat spellen in de toekomst steeds meer opslagruimte nodig hebben. Let er wel op dat je spellen altijd op een snelle opslagschijf plaatst en niet op de ouderwetse harde schijf. De snelheid om grote hoeveelheden data af te lezen ligt te laag. 

Stap 4: Voeding

Het ondergeschoven kindje bij veel Game PC verkopers. Echter is een goede voeding essentieel in de levensduur van alle componenten die in je Game PC zitten. Een voeding verwerkt de 230V die uit de muur komt en verdeelt deze in 3 verschillende voltages, 12V, 5V en 3.3V. Deze voltages worden vervolgens naar de componenten gestuurd zoals de videokaart, moederbord, processor opslag, maar ook de USB aansluitingen en alle andere randapparatuur die aangesloten zit op je Game PC.

Het is belangrijk dat de voeding ook daadwerkelijk constant de juiste voltages levert aan de componenten. Bij goedkopere voedingen loop je meer het risico dat deze waardes afwijken of ontstaan er pieken waarbij de voltages afwijken en de componenten. Ook al zie je het niet, en merk je er weinig van initieel kan het na een paar jaar funest zijn voor de componenten van je Game PC en kunnen er defecten optreden op het moederbord, videokaart of ontstaan er rare storingen in de PC. Dit is niet iets wat je wilt hebben en daarom vinden we het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in een kwalitatief goede voeding die voldoet aan de nieuwste standaarden. Deze kan je vinden in onze configurator. Zo heb je veel meer langer plezier van je Game PC.

Dan is er nog de hamvraag, hoeveel watt heb ik nodig? Die vraag is redelijk simpel te beantwoorden. Het 650 watt model is geschikt in combinaties tot een Nvidia RTX 4070 Ti of AMD 7800XT videokaart. Voor de videokaarten die sneller zijn heb je minimaal een 850 Watt voeding nodig. De enige uitzondering is de AMD Ryzen 9 7950X processor. Hierbij is het ook aan te raden om te kiezen voor een voeding van minimaal 850 Watt.

Je systeem zal natuurlijk geen 850 watt verbruiken, het is er om dat jouw Game PC er tijdens een piek de 850 watt wel kan verwerken.  De hoeveelheid dat je PC verbruikt hangt samen met hoe intensief de PC moet werken tijdens bijvoorbeeld het afspelen van games.

80+ Certificaat: Een 80+ certificaat geeft aan hoeveel of hoe weinig energie er gaat verloren van het omzetten van de 230 Volt naar de lagere voltages.  Dit varieert van 80% tot 99% efficiëntie, van daar de 80 in 80+

De voedingen die van Seasonic behoren al decennia lang tot de beste kwaliteit voedingen met Japanse capacitoren die bekend staan om hun hoge kwaliteit. Daarom zit er minimaal 5 jaar en in de meeste gevallen 10 jaar fabrieksgarantie op de voeding. 

De voedingen van Bequiet! zijn volledig up to date en voldoen aan de nieuwste ATX 3.0 standaarden. Dit betekent dat ze nog accurater de voorgeschreven voltages aanhouden en is er een aansluiting aanwezig voor de nieuwe stroom connector voor videokaarten.