De Processor

De processor zijn de hersenen van jouw computer. Het berekent de data van programma’s en spellen wat “code” genoemd wordt. Een processor bestaat uit 2 elementen die belangrijk zijn. Kloksnelheid en rekenkernen. 

De Kloksnelheid bepaald de snelheid van een individuele rekenkern. Deze wordt automatisch geregeld door de computer. Vaak heeft een processor een Turbo, hierdoor kunnen bij 1 of 2 rekenkernen de kloksnelheid verhoogd worden. 

De rekenkernen zijn de hoeveelheid rekenkernen er in een processor zit. Veel rekenkernen is voor Gaming niet altijd relevant. Het ligt er vaak aan hoe het spel geprogrammeerd is en hoe goed het de taken onderling verdeeld onder de rekenkernen. Bij sommige spellen is het handig om veel rekenkernen te hebben, echter bij veel spellen is dit niet noodzakelijk omdat het spel simpelweg niet op die manier geprogrammeerd is. Voor die spellen is het handiger om rekenkernen met een hoge kloksnelheid te hebben.

 

AMD ryzen processoren

AMD heeft snelle processoren die uitmuntend presteren in zowel spellen als andere taken zoals videobewerking. Voor dagelijkse toepassingen zoals browsen, mailen is het niet relevant meer welke processor je in huis haalt.  AMD ryzen processoren zijn energie efficient, produceren minder warmte en zijn daardoor ook beter te koelen.

 

 

 

AMD X3D

Wellicht is het je al opgevallen. AMD Ryzen X3D processen zijn processoren die beter geschikt zijn voor gaming. Dit komt omdat processoren op de chip een klein beetje geheugen hebben. Dit noemen we Cache geheugen. Bij AMD X3D processoren wordt deze bovenop elkaar gestapeld waardoor er meer cache geheugen beschikbaar die sneller kan worden aangesproken door de computer. Dit komt ten goede bij het spellen van games. Echter ligt de kloksnelheid van deze processoren lager dan de non X3D variant waardoor ze minder geschikt in bijvoorbeeld content creation.

Het prestatievoordeel van een X3D processor ten opzichte van een normale processor kan snel 10 tot 15% prestaties opleveren ten opzichte van een Non X3D variant. Dit kan wel per spel verschillen.

 

Intel Processoren

Intel is de afgelopen jaren steeds verder achterop geraakt. De processoren zijn zowel vergelijkbaar in prijs als in prestaties maar het stroomverbruik en de warmteproductie liggen een stuk hoger. Hierdoor heb je een krachtigere voeding nodig, een grotere en betere processorkoeler maar ook het stroomverbruik over de jaren heen kunnen aardig wat extra kosten met zich meebrengen. Dit is de reden waarom wij bij rigbuilder.nl op dit moment geen processoren van Intel aanbieden. Wil je toch een Intel processor in jouw systeem kunnen we altijd een computer op maat laten maken. 

 

De juiste keuze maken

In principe kan je al uit de voeten met een instapprocessor voor de meeste spellen. 6 cores zijn meer dan genoeg voor de meeste games maar de grote verschillen in prestaties worden vooral gemaakt door de hogere kloksnelheid of het cachegeheugen. De X3D processoren halen de meeste prestaties uit jouw Game PC, terwijl non X3D processoren beter geschikt zijn voor content creation.

Weet je niet precies wat je ongeveer nodig hebt neem dan een kijkje op onze Gaming advies pagina. Hier hebben wij adviezen gemaakt welke hardware je ongeveer nodig hebt om het spel goed af te kunnen spelen.