Verschillen tussen moederborden

Het moederbord is een grote printplaat waar alles mee verbonden wordt. Van processor tot RGB verlichting, alles is ermee verbonden. 

Moederborden kunnen meer aansluitingen hebben om ventilatoren aan te sluiten, of er zitten meer USB verbindingen op. Ook kan er op sommige moederborden meer opslag geplaatst worden dan bijvoorbeeld andere goedkopere modellen. Ook zitten bij de duurdere modellen meer aansluitmogelijkheden. 

Geïntegreerde Audio, Bluetooth en Wifi is ook wat op het moederbord zit geplaatst. Niet elk moederbord heeft standaard bluetooth of Wifi, Als dit het geval is zullen wij dat aangeven. Vooral bluetooth kan handig zijn met al die bluetooth headsets van tegenwoordig. 

Moederborden hebben weinig invloed op de prestaties van je computer.

Bluetooth & Wifi

Bluetooth is een draadloze verbinding waar van alles mee aangesloten kan worden. Bijvoorbeeld muizen, toetsenborden en headsets. Alhoewel sommige moederborden niet voorzien zijn van bluetooth kan door middel van een USB adapter of een PCI kaart de computer toch voorzien worden van deze mogelijkheid.

Wifi is tegenwoordig erg snel en doet er niet onder tot een kabelverbinding. Met Wifi 6 kunnen hoge snelheden gehaald worden mits je access point ook Wifi 6 ondersteuning heeft. Dat scheelt weer in de kabels mocht je ooit je bureau op een andere plek willen zetten. Met toekomstige versies zal deze verbinding alleen maar sneller en beter worden.

CMOS (Bios)

Het moederbord heeft ook een software pakket aan boord. Dit noemen we het CMOS, Hier kan je inkomen terwijl de computer aan het opstarten. Er zitten hier veel technische instellingen waar bepaalde snelheden ingesteld kunnen worden maar ook bijvoorbeeld profielen ingesteld worden voor de ventilatoren. Het is natuurlijk wel handig als je computer een beetje stil blijft. De luxere modellen hebben een grafische interface en bieden meer opties dan lager geprijsde moederborden.

 

Overige aansluitingen

Op het moederbord zitten nog meer aansluitingen. Er zitten HDMI & Displayport aansluitingen op. Deze kun je gebruiken als er geen videokaart in je PC zit. De processor moet dan wel een chip hebben die beelden kan weergeven. Dit is niet in alle gevallen zo. 

Dan heb je nog de USB aansluitingen. Er zijn meerdere zitten 2 soorten versies van USB op het moederbord. USB  – A en USB -C. Ook worden de usb aansluitingen die op de voorkant van de PC zitten aangesloten op het moederbord. De USB-C connector ontbreekt bij sommige moederborden. 

Gebruik je nog conventionele audio, dan is er nog de gewone 3.5mm koptelefoon jack. Die zit aan de achterkant van je PC maar er is meestal een aansluiting voor op de voorkant van je computer. 

Ook zit er op het moederbord nog een Ethernet (netwerk) verbinding. De connector kan varieren van 1 Gbit, 2.5 Gbit en zelfs 10 Gbit. De meeste moederborden hebben een 2.5 Gbit verbinding.

De juiste keuze maken

De juiste keuze maken is niet erg lastig als het komt op moederborden. Wij zorgen ervoor dat het allemaal goed komt. Het is aan jouw de keuze wat voor verbindingen je nodig hebt en welke je mooi vind. Het moederbord is goed zichtbaar in een computer met een glazen zijpaneel. 

Weet je niet precies wat je ongeveer nodig hebt neem dan een kijkje op onze Gaming advies pagina. Hier hebben wij adviezen gemaakt welke hardware je ongeveer nodig hebt om het spel goed af te kunnen spelen.