
De Videokaart
De videokaart is feitelijk een aparte computer met een moederbord, processor, geheugen en koeling die als taak heeft om beelden te berekenen en weer te geven. De videokaart wordt via een slot op het moederbord verbonden met de computer. De videokaart vraagt enorm veel energie daarom hebben de meeste videokaarten een aparte stroomverbinding nodig om te kunnen functioneren.
Videokaarten berekenen individuele pixels op jouw scherm, hoe meer pixels jouw monitor heeft hoe langer het duurt voordat een beeld wordt weergegeven. Als jouw monitor een Full HD (1920 x 1080 pixels) is het makkelijker voor de videokaart om een beeld te genereren als jouw monitor een 4k resolutie heeft, (3840 x 2160 pixels). Je videokaart moet dus een stuk krachtiger zijn om net zo snel de beelden weer te geven om op dezelfde snelheid een beeld te genereren op een 4k resolutie.
Nvidia Videokaarten
Net zoals de processor zijn er verschillende videokaarten die stuk voor stuk krachtiger zijn, ze worden bij Nvidia gedefinieerd als rtx xx50 xx60(ti) xx70(ti) xx80(ti) en xx90(ti) De eerste 2 cijfers bepalen de generatie, 30 serie, 40 serie etc.. De Ti versie is een iets snellere variant dan de non Ti variant.
DLSS
De Nvidia videokaarten komen met een unieke techniek genaamd DLSS. De videokaart bestaat voor een groot gedeelte van aparte rekenkernen die door middel van A.I. jouw beeld van een lagere resolutie opschalen naar een hogere resolutie met minimaal kwaliteitsverlies. Ook is er een techniek genaamd “Frame Generation” Dit zorgt ervoor dat er tussen elk normaal gegeneerd beeld een soort van “nepbeeld” gegenereerd wordt waarbij de videokaart berekent hoe het beeld er ongeveer uit zal zien. Dit kost veel minder rekenkracht waardoor er veel meer beelden gegeneerd kunnen worden.
DLSS is een instelling die niet in elk spel wordt ondersteund en moet worden aangezet in de instellingen van het spel zelf. Echter is de ondersteuning meestal wel aanwezig voor de nieuwe spellen die uitkomen.


AMD Videokaarten
AMD is de geduchte concurrent van Nvidia als het gaat om videokaarten en zijn vaak iets minder krachtig maar bieden een competitieve prijs. Waar de kaarten van Nvidia DLSS ondersteuning hebben heeft AMD een techniek genaamd FSR. Deze techniek schaalt ook op maar doet dit geheel softwarematig en er zitten geen speciale rekenkernen die deze taak op zich nemen. De beeldkwaliteit is hierdoor lager en ook de prestaties zijn niet zo goed als die van Nvidia.
De kaarten van AMD zijn zeker het overwegen waard als technieken zoals DLSS en Raytracing voor jou niet belangrijk zijn.
De juiste keuze maken
De grote vraag blijft, maar welke videokaart heb ik nodig? En om die vraag te kunnen beantwoorden is het verstandig om eerst te kijken naar jouw monitor. Controleer de resolutie en de verversingssnelheid. De verversingssnelheid geeft aan hoeveel beelden jouw monitor per seconde kan weergeven. Er zijn monitoren met 60 Hz, 144Hz, 165 Hz, 240 Hz en zelfs 300 Hz. Als de monitor een hoge verversingsnelheid heeft is het handig om voor een krachtige videokaart te kiezen die ook meer beelden per seconde kan weergeven. Hoe meer beelden er per seconde er uiteindelijk worden weergegeven hoe beter het beeld er uit komt te zien.
Weet je niet precies wat je ongeveer nodig hebt neem dan een kijkje op onze Gaming advies pagina. Hier hebben wij adviezen gemaakt welke hardware je ongeveer nodig hebt om het spel goed af te kunnen spelen.