Kies hier de juiste videokaartAlle informatie op een rijtje

De VideokaartDe videokaart is erg bepalend voor je computerspellen. Hoe sneller de videokaart hoe meer rekenkracht je tot je beschikking hebt.

Wij hebben de meest populaire videokaarten tot onze beschikking. Ook voor zakelijke toepassingen zijn deze kaarten meestal voldoende en vaak een stuk goedkoper dan de quadro kaarten van Nvidia

Is deze videokaart goed genoeg? is een vraag die wij vaak krijgen. Het probleem is dat er veel factoren die de prestaties van je games kunnen beinvloeden. Je kan onze aanbevolen congifuraties bekijken op deze pagina. Hier vind je meer informatie welke videokaart goed bij jouw situatie past.

Factoren die de prestaties van je computerspel kunnen beinvloeden.

  • De resolutie van je monitor. Hoe meer pixels je monitor heeft, hoe meer rekenkracht er nodig is
  • De Processor. Sommige spellen zijn meer afhankelijk van de processor dan van de videokaart. Andere hebben wel baat bij een snellere videokaart. TIP: bekijk de recommended system requirements van de ontwikkelaar
  • In Game instellingen. Je kan allerlei instellingen aanpassen die de prestaties kunnen verbeteren of verslechteren.
  • Geheugensnelheid. Een te lage geheugensnelheid kan ook de snelheid beinvloeden, maar een snellere geheugensnelheid beinvloed de prestaties bijna niet.

Bij de meeste videokaarten kiezen wij het merk en model van de videokaart. De prestaties van de verschillende merken videokaarten zijn nagenoeg hetzelfde en beinvloeden de prestaties niet. Bij high-end modellen kan je kiezen voor je eigen merk videokaart.


Rekenkracht per videokaartNvidia GTX 1650
50%
Nvidia RTX 3050
100%
Nvidia RTX 3060
129%
Nvidia RTX 3070
198%
Nvidia RTX 3080
253%
Nvidia RTX 3080 Ti
286%
Nvidia RTX 3090
291%

In de tabel hierboven staan de prestaties in percentages. Een Nvidia RTX RTX 3070 heeft 98% meer rekenkracht dan een Nvidia RTX 3050. (De cijfers zijn gebaseerd op de synthetische timespy scores)
Overige informatie


Resolutie & Pixels


De hoeveelheid pixels die een monitor heeft beinvloed de prestaties van je Game PC. Daarom geven wij indicaties in verschillende resoluties. Die 1440p die je ziet staan bepaalt de resolutie van de monitor. Een 1440p monitor heeft een resolutie van 2560x1440 pixels.

Hoe hoger de resolutie hoe meer pixels er berekend moeten worden. De framerate gaat hier dus door omlaag. En een hoge framerate zorgt voor een prettige gaming ervaring.

  • Full HD heeft 2.1 miljoen pixels
  • 1440p heeft 3.7 miljoen pixels
  • 1440p ultrawide heeft 5.0 miljoen pixels
  • 4k heeft 8.3 miljoen pixels

De vraag naar rekenkracht neemt dus heel erg toe naarmate je op een hogere resolutie gaat gamen. Dus ons advies is altijd. Kies eerst welke monitor je gaat kopen en ga dan shoppen voor een Game PC.

FreeSync & G-sync


G-Sync (Nvidia) en FreeSync (AMD) is een technologie om screen tearing tegen te gaan. Screen tearing ontstaat bij hoge framerates en kan voor verstoorde beelden veroorzaken. Je videokaart en monitor moeten echter wel dezelfde technologie hebben om screen tearing daadwerkelijk tegen te gaan. G-Sync en FreeSync zijn voornamelijk interessant bij spellen waarbij het beeld snel beweegt zoals bij First person shooters.

Nvidia videokaarten hebben tegenwoordig. ondersteuning voor zowel G-sync monitoren als Freesync monitoren.

Refresh Rate


De refresh rate in Hz is de frequentie dat jouw monitor beelden kan weergeven. Een 60 Hz monitor kan dus maximaal 60 beelden per seconde weergeven. Er zijn echter ook monitoren van 144 Hz en hoger. Het voordeel hiervan is dat de monitor ook daadwerkelijk 144 beelden per seconde op het beeld kan projecteren. Dit zorgt voor een soepele game ervaring en komt erg van pas in spellen met snelle bewegende beelden. Het is een fabel dat het menselijk oog maar maximaal 30 beelden per seconden kan zien. De grootste verbetering zit is als je van 60 Hz monitor afkomt en er een monitor plaatst die 100 Hz of meer kan weergeven.


Tegenwoordig zijn er videokaarten die RTX heten. Deze R staat voor Raytracing. Raytracing is een technologie die (als het spel dat ondersteund) ervoor zorgt dat licht berekend wordt vanuit jouw perspectief. Dit gaat ervoor zorgen dat in de toekomst computerspellen op een meer realistische manier licht kunnen weergeven. Het nadeel van deze technologie is dat het berkenen van al dat licht ontzettend veel rekenrkacht vraaagt. Deze technologie in videokaarten staat daarom nog steeds in de kinderschoenen.

Een andere technologie die de RTX videokaarten hebben gekregen is DLSS. (Deep Learning Super Sampling) In de processor zit ook een nieuwe AI processor die door middel van kunstmatige technologie de scherpe randen van objecten probeert te reduceren. Het voordeel hiervan is dat de rest van de videokaart niet belast wordt waardoor er meer rekenkracht vrij is voor het renderen van de game zelf. Het is wel zo dat de meeste spellen er op dit moment nog geen ondersteuning voor hebben.

Wat is Nvidia RTX?


nvidia RTX