Processor advies


De Kenmerken van de processor


Er zijn veel verschillende processoren op de markt. Maar wat moet het worden? AMD of Intel. veel cores of weinig cores? Er is tegenwoordig zoveel keuze! De meeste processoren die je bij ons vind zou je in principe wel op kunnen gamen. Alleen sommige processoren presteren iets beter in games dan anderen. Ook hebben wij processoren die standaard wat meer geschikt zijn voor applicaties.  Processoren kunnen de volgende verschillen hebben.

 • Kloksnelheid: De kloksnelheid wordt uitgedrukt in GHz. (GigaHertz) Hoe hoger dit getal is hoe beter veel games vaak presteren omdat veel spellen nog steeds gebaat zijn van een hoge kloksnelheid.
 • Turbosnelheid: De meeste processoren hebben ook een turbosnelheid. De processor versneld de kloksnelheid op 1 van de rekenkernen wat voordelig kan zijn voor games maar is ook handig bij veel programma's. Dit doet de processor helemaal automatisch. De Turbosnelheid kan gevonden worden in de beschrijving van onze processoren.
 • Cores: Wij noemen cores ook wel rekenkernen. Je hebt processoren met 2 rekenkernen maar tegenwoordig heb je ook processoren met 32 en zelfs 64  rekenkernen! Hoeveel heb je er nodig? De meeste games kunnen nog perfect uit de voeten met 4 cores, maar wil je een beetje futureproof zijn is het aan te raden om voor 6 rekenkernen te kiezen. Veel cores zijn ook belangrijk voor als je wilt gaan streamen. Wij raden voor streamen minimaal 8 cores aan.
 • Hyperthreading: Dit is een techniek waarbij er optimaal gebruik gemaakt wordt van de processor. Het is iets wat lastig uit te leggen is, maar stel je voor je speelt een piano en de toetsen die de vinger indrukt staat aan data die de processor binnenkomt. Als de processor met 1 vinger een andere toets in wilt drukken kost dat tijd en de piano doet in die tijd niets. Met hyperthreading wordt er een 2e vinger toegevoegd waardoor de piano (de processor) meer kan doen. Bij een processor gaat dit allemaal razendsnel maar het zorgt ervoor dat een processor meer berekeningen tegelijkertijd kan maken. Sommige processoren hebben wel hyperthreading en sommige processoren hebben dit niet.


AMD of Intel?


Intel processoren zijn jarenlang goed ne betrouwbaar geweest. Het is nog steeds een populaire keuze. Maar 2 jaar geleden kwam AMD met de introductie van AMD Ryzen processoren. Ze waren bijna net zo snel, maar hadden veel meer cores en waren veel meer future proof.

Het maakt niet heel veel uit of je voor AMD of Intel kiest. Je haalt altijd een goede processor in huis. Een goede reden om voor intel te kiezen is als je een hoge framerate nodig hebt op Full HD.  Bijvoorbeeld als je een 144 Hz monitor hebt en ook meer dan 144 Fps wilt behalen.  Maar heb je een hoge resolutie of wil je niet al te veel uitgeven aan de processor dan zijn AMD Ryzen processoren op dit moment de beste keuze.

 
 

Processor Overklokken


Met overklokken versnellen wij de standaard snelheid van de processor. (dus niet de turbo snelheid) Prestaties van de computer zullen hierdoor toenemen, echter kleven hier ook een aantal nadelen aan.  De processor zal ten eerste meer stroom gaan verbruiken. Daarnaast wordt de processor een heel stuk warmer en daardoor is een goede koeling verreist. Is er dus niet voldoende koeling aanwezig dan kan het zijn dat we de processor niet (heel veel) kunnen overklokken.  Ook kan stabiliteit een probleem worden. Tijdens het overklokken loopt het risico op onstabiliteit toe. Wij testen dit door middel van een uitgebreidde stresstest maar het kan voorkomen dat je computer te maken kan krijgen met blauwe schermen. Het herstellen van de standaardwaarden in het Bios brengt vaak wel de oplossing. Ook is de kwaliteit van de individuele processor die wij krijgen afhankelijk van hoe ver wij de processor kunnen overklokken. Geen enkele processor is namelijk hetzelfde en wij kunnen nooit garanderen hoe ver een processor overgeklokt kan worden.

Beschadigd het overklokken je processor? Nee. Verloopt de garantie hierdoor? Nee. Wij zullen altijd veilige waardes aanhouden in het overklokken waardoor de computer niet sneller defect raakt.

Processorkoeling


De processor moet ook gekoeld worden. Daarom hebben wij een selectief assortiment processorkoelers. De meest populaire keuze is onze Scythe Mugen 5. Deze processorkoeler is stil, niet duur en koelt goed. Maar het belangrijkste is dat deze koeler in elke computerkast past die wij hebben.

Ook hebben wij waterkoelers. koelers circuleren vloeistof totdat het bij een radiator waar 1 of meerdere ventilator lucht verplaatsen waardoor de de vloeistof weer afgekoeld wordt. De prestaties van deze koelers zijn meestal iets beter maar zijn niet stiller dan normale luchtkoelers.

De standaardkoeler van AMD biedt vaak al voldoende koeling aan als je verder niet gaat overklokken en produceren ook niet al te veel herrie terwijl je bij de standaardkoeler van Intel het vaak beter is dat je deze vervangt door een andere koeler. De standaardkoeler van Intel is vaak luidruchtig en biedt matige koeling.

Het is ook belangrijk dat de kast zelf voldoende ventilatoren heeft om koele lucht aan te zuigen en warme lucht kan afvoeren. Kies je niet voor een High-end PC met een hele snelle videokaart en processor en ga je niet overklokken? Dan heb je wel genoeg aan de standaardventilatoren die meegeleverd worden bij de computerkast zelf. Maar heb je een high-end systeem met een krachtige videokaart dan raden wij het zeker aan om te kijken naar onze ventilator paketten om je computer te voorzien van extra luchtkoeling.

 

Processoren advies lijst

LET OP:  Er komen geregeld nieuwe processoren uit en het kan zijn dat deze informatie niet volledig up to date is.  Laatste update: 08-07-2019

Gaming


 • PC Gaming Budget 1080p: AMD Ryzen 5 3600
 • PC Gaming 1080p 144Hz: Ryzen 5 3600(x) of Ryzen 7 3800x
 • PC Gaming 1440p: AMD Ryzen 5 3600x of 3800x
 • PC Gaming 4k of Ultrawide: AMD Ryzen 5 3600x of Ryzen 7 3800x
 • Twitch Streaming: AMD Ryzen 9 3900x of Intel i9 9900k

Applicaties:


 • Adobe Photoshop: AMD Ryzen 3800x of 3900x
 • Adobe Premiere: AMD Ryzen 3900x
 • Adobe After effects: AMD Ryzen 3800x of 3900x
 • Autodesk 3DS Max: AMD Ryzen 5 3600x of Ryzen 9 3900x
 • Autodesk Maya: AMD Ryzen 7 3800x of Ryzen 9 3900x
 • Autodesk AutoCAD: AMD Ryzen 7 3800x of Ryzen 3900x
 • Autodesk Revit:  AMD Ryzen 9 3900x
 • Cinema 4D: AMD Ryzen 7 3800x of Ryzen 3900x
 • OTOY Octane Render: AMD Ryzen 9 3900x
 • Pix4D: AMD Ryzen Threadripper 2990WX
 • Redshift: AMD Ryzen 9 3800x of 3900x
 • Davinci Resolve: AMD Ryzen 9 3900x